2017.03.01.

Hosszabb késéssel hálálják meg a cégek a növekvő fizetési határidőket

Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől, derült ki a Bisnode Magyarország Kft. Fizetési Tapasztalat programjából. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorok cégeinél a 40 nap feletti késések is előfordulnak.

2013-ban még a követelések mindössze 62 százalékát fizették ki időben a vállalkozások. Az elmúlt néhány évet vizsgálva 2015-ben volt a legjobb a helyzet; ekkor a számlák 68 százalékát fizették be a határidő lejártáig a cégek. A tavalyi évben kisebb visszaesés történt, így – a 2014-es értékhez hasonlóan – a számlák 65,66 százaléka került pontosan kiegyenlítésre. A késve rendezett számlák közül a 60 napon túli késéssel fizetett számlák aránya 0,25 százalékponttal 1,28 százalékra emelkedett a tavalyi évben, míg a számlák 0,65 százalékára 90 napnál is többet kellett várniuk a hitelezőknek.

Nem mindegy az sem, melyik ágazatokkal állunk üzleti kapcsolatban, hiszen jelentős különbségek lehetnek köztük a fizetési fegyelem tekintetében. A bútorgyártásban például a számlák közel 2,8 százalékát több mint 90 napos, míg a papíriparban a számlák 3,4 százalékát csak több mint 60 napos csúszással fizetik ki.

Határidőben fizetett és késve fizetett számlák arányának alakulása 2013 és 2016 között

Sokat romlott a fizetési fegyelem Magyarországon 2016-ban

Az átlagos fizetési határidők alakulása Magyarországon csökkenő trendet mutatott az elmúlt években. A Bisnode Fizetési Tapasztalat program adataiból jól látszik, hogy míg 2013-ban 27,1 nap, addig 2014-ben 25,8, 2015-ben pedig 25,9 nap volt az átlagos érték. 2016-ban viszont csaknem 1,5 nappal növekedett a vállalkozások számára biztosított fizetési határidő átlagos értéke, így a tavalyi évet 27,32 napos átlaggal zárta a cégvilág. A fizetési fegyelmet ugyancsak jól jellemző mutatószám a fizetési késedelem, ami átlagosan több mint 4,5 nappal növekedett 2015 és 2016 között. Igaz, még így is 2,3 nappal jobb a 2013-as értéknél.

Átlagos számlafizetési határidő és késedelem alakulása 2013 és 2016 között (napokban)

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyipari, számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó és a gépipari vállalkozások működnek, nekik átlagosan 40 napos vagy még ennél is hosszabb lejáratra állítanak ki számlát. A legrövidebb – átlagosan 15 napos – számlafizetési határidővel a művészet, szórakoztatás, szabadidős tevékenységet végző cégek szembesülnek, de hasonlóan rövid fizetési határidőt kapnak a bútorgyártó, az oktató, a vendéglátó és az egészségügyi cégek. Magasan vezeti a legtöbbet késő szektorok listáját a fafeldolgozóipar, átlagosan 42 nap késedelemmel. Őket 35 nappal az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek követik, a negatív toplista harmadik helyére pedig az egészségügyi cégek kerültek fel 29 nappal.

A legkevesebb csúszással fizető szektorok a bányászat és a textilipar egyaránt 10 nap, valamint az egyéb szolgáltatást nyújtó cégek 11 nap késéssel. 2016-ban a fafeldolgozó cégek partnereinek kellett a legtöbbet várniuk pénzükre, hiszen a szektor cégei a számla kiállítását követően átlagosan 75 nappal rendezték csak tartozásukat. Több mint 55 napot kellett várniuk a pénzükre a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával, a papíriparral, a gépiparral és az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek szállítóinak is a számla kibocsátását követően. A papíripari vállalkozásokkal együttműködő cégeknek már csak azért is kell különösen körültekintően eljárniuk partnereik megválasztásakor, mert a szektorban a számlák alig több mint felét fizetik csak ki időben, sőt a hatvan napon túli késések aránya is itt a legmagasabb, emeli ki Keleti József a Bisnode csoport Country Managere.

Iparágak, melyekkel szemben a legtovább tart pénzhez jutni

IPARÁG

ÁTLAGOS PÉNZHEZ JUTÁSI IDŐ KÉSŐ CÉGEK ESETÉN (NAPOKBAN)

Fafeldolgozás, fonottáru gyártása

55

75

2.

Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása

47

58

Papíripar

60

57

Gépipar

52

57

Ingatlanügyletek

58

56

A Bisnode adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Fejér és Somogy megye cégei kapják átlagosan a leghosszabb fizetési határidőket partnereiktől, rájuk legalább 30 napos átlagos fizetési határidő a jellemző. A legnagyobb fizetési késések viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom megye cégeinél fordul elő, ezeken a területeken ugyanis az átlagos késedelem tavaly meghaladta a 30 napot. Nem meglepő, hogy pont ennek a két megyének a cégeire kell a legtöbbet várnunk, rájuk az átlagosan legalább 60 napot kell várni a számla kibocsátását követően. A leggyorsabban - átlagosan 36 nap alatt - a nógrádi cégek fizetnek, nem csoda , hogy ebben a megyében a legalacsonyabb, mindössze 11 napos az átlagos késés.

Megyék, ahol legtovább tart pénzhez jutni

MEGYE

ÁTLAGOS PÉNZHEZ JUTÁSI IDŐ KÉSŐ CÉGEK ESETÉN (NAPOKBAN)

Komárom-Esztergom megye

37

61

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

36

60

Vas megye

42

55

Budapest

45

51

Jász-Nagykun-Szolnok megye

40

51

Bár országos átlagban a számlák kétharmadát késedelem nélkül fizetik ki, akadnak megyék, amelyek jópár százalékkal elmaradnak az országos átlagtól. Arányaiban a legkevesebb számlát Somogy megyében fizetik ki időben, ugyanis a somogyi cégek átlagosan tízből négy számla ellenértékét késve utalják. Minimálisan jobb csak a helyzet a fővárosban és Vas megyében, de a legalacsonyabb átlagos késéssel rendelkező Nógrád megyében is mindössze a számlák 65,05 százalékát rendezik lejárat előtt.

Megyék, ahol a legkevesebb számlát fizetik ki határidőben

MEGYE

HATÁRIDŐBEN FIZETETT SZÁMLÁK ARÁNYA (%)

Somogy megye